söndag 30 september 2012

Höst


Det drar mot höst vilket känns både på temperatur och luftfuktigheten, och det känns helt ok. Så temat för kvällen blev av det slaget.


 
 

När jag letade recept på kantarellsoppa så fann jag ett med dill. Där stod att det i öst var vanligt att göra kantarellsoppa med dill, och att dessa smaker passar bra ihop.
Jag älskar dill och jag älskar kantareller, men i tanken kändes kombinationen inte helt klockren. Så jag fegade ur och gjorde receptet utan att blanda i dillen, och serverade istället dillen i en creme på sidan om.
Dill och kantareller blev en bra kombo.


Kantarellsoppa med dill
3 portioner

0,5 l förvällda kantareller
1 gul lök
smör
0,5 dl matlagningsvin vitt
salt och vitpeppar
1 – 1,25 l hönsbuljong
1 – 1,5 dl grädde

cremefraiche
dill
vitpeppar och salt

Hacka dill, blanda med creme fraiche, smaka av med salt och vitpeppar. Ställ i kylen att dra några timmar eller över natten.

Fräs kantareller och lök i smöret, salta och peppra. Slå på lite vitt vin, lägg över fräset i en gryta och slå i buljongen. Koka ca 15 minuter.
Ta av soppen från värmen och ev mixa med stavmixer. Tillsätt grädden och låt puttra ytterligare några minuter.
Severa med dillcreme och bröd.

Till soppan serverade jag två sorters (GI-vänliga och glutenfria) fröbröd, ett hårt och ett mjukt. Båda är så goda och dessutom verkligen enkla att göra.


Mjukt bröd

Sätt ugnen på 225 grader och klä en plåt med bakplåtspapper.

Blanda ihop;
3 ägg (lätt uppvispade)
1 liten burk keso
0,5 dl solroskärnor
0,5 dl linfrö
1 dl sesamfrö
1 msk fiberhusk (finns oftast på hyllan för glutenfritt)
1 tsk bakpulver.

Bred ut smeten på plåten, ca 0,5 cm tjockt. Grädda ca 15 minuter i 225 grader, tills kakan har fin färg. Skär i bitar. Går bra att frysa.


Hårt bröd

Sätt ugnen på 150 grader och klä en plåt med bakplåtspapper

Blanda i en bunke;
2 dl majsmjöl
½ dl linfrön
½ dl sesamfrön
1 dl solroskärnor
½ dl rapsolja

Slå i;
2 ½ dl kokande vatten

Rör runt försiktigt tills mjölet löst sig och häll sedan ut den lösa smeten på plåten. Platta ut och släta till smeten tills den är några millimeter tjock. Går lättast genom att lägga på plastfolie och trycka ut smeten med händerna.

Strö över;
1 msk flingsalt

Grädda brödet i 150 grader i cirka en timme. När brödet svalnat bryter man i lagoma bitar och förvarar i platpåse.



 
 

Efter maten blev det chokladmuffins med lingon och en klick glass. Receptet kommer från klassikern "Sju sorters kakor", men i orginalet är det inte några lingon med. Idag gjorde jag också i större formar och lät dem vara kort tid i ugnen, så de blev kladdiga. Det är bra med muffins, man kan göra lite som man tycker.
 
Chokladmuffins (kladdiga!)

100 g margarin
2 ägg
2,5 dl socker
1,5 tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
2 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
ev lingon

Sätt ungen på 200 grader. Ställ muffinsformar på en plåt. Smält margarinet och låt det svalna lite. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt övriga ingredienserna. Blanda till sist i matfettet.
Fördela smeten i formarna, max 3/4 fyllda med smet. Strö ev över några lingon. Grädda mitt i ugnen i ca 11 minuter.
Goda som de är eller tillsammans med en liten kula vaniljglass.

1 kommentar:

  1. Åh, vad bra att du är så snabb! Jag ska göra både bröd och soppa... när jag får tag på lite kantareller.

    SvaraRadera