tisdag 13 december 2011

Julknytis


I år firade vi julknytis hos Elin. Alla bidrog med så mycket gott. Det var pepparlax, janssons frestelse, högbobröd, skinka, sillar, hemlagade köttbullar (köttbullarna var ett bidrag från Thereses snälla mamma, lyckos oss!), ostar, ägghalvor.
Och efter all mat fanns det massor av godsaker på fikabordet också. Man kan sammanfatta vår sammankomst med ett ord; PROPPMÄTTA!

Helena var nöjd över att ha lyckats hinna med att göra två hemgjorda sillar i julhetsen. Nu kommer det ju strax att avslöjas att de är fånigt snabbfixade, men trots allt är det hemlagat!
Valet mellan yoghurt eller gräddfil/creme fraiche handlar om vilken konsistens man vill ha på såsen. Såsen blir krämigare med yoghurt, men gillar man tunna såser är creme fraiche bättre.

Pepparrotssill
Ingredienser
1 frp 5 minuters-sill
1 citron, rivet skal
2 dl crème fraiche eller turkisk yoghurt
2 msk finriven pepparrot
1/2 dl grovskuren dill
1 krm salt
Vitpeppar

Gör så här;
Låt sillen rinna av och skär den i bitar. Tvätta citronen noggrant, finriv det yttersta skalet. Skala och finriv pepparrot. (Man kan använda färdigriven också, men det blir ett strå vassare med "äkta" pepparrot!)
Blanda crème fraiche med alla ingredienser. Vänd ner sillen. Låt sillen stå någon timme innan servering. Gott!!!

Den andra sillen var en nykomling. För den som gillar curry är den en fullträff, men för traditionella typer kanske den är lite udda på ett julbord...

Currysill
Ingredienser
1 frp 5-minuterssill
1 msk hett vatten
½ msk curry
½-1 stort äpple
2 dl gräddfil eller turkisk yoghurt
½ msk honung
Salt

Gör så här;
Låt sillen rinna av. Blanda vatten och curry, låt svalna. Skär äpplet i tärningar.
Blanda gräddfil med curry, honung och salt. Vänd ner äpplet och sillen. Låt sillen stå någon timme innan servering.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar